Torna la guerra freda?

20.10.07

El mes passat esclatava una gran notícia que, per la seva magnitud, va passar força desapercebuda. Tots els mitjans de comunicació se'n van fer ressò, però li van donar prou importància a la notícia que pot significar l'inici de la nova guerra freda?

Rússia ha desenvolupat la més potent bomba no-nuclear que existeix. La nova bomba de buit, o termobàrica, és tant potent o més que la seva homòloga nuclear i supera en quatre cops la capacitat destructiva de la bomba americana batejada com "la mare de totes les bombes" (o tècnicament com "Massive Ordinance Air Blast"). Amb menys càrrega explosiva (7,1 contra 8,2 tones), aquest nou enginy supera en 20 cops la superfície afectada per la bomba americana.

Aquest tipus de bombes és similar a les bombes de Napalm (tot i que molt més destructives) prohibida per les Nacions Unides l'any 1980. A més de la destrucció generada pel combustible que desprèn en la seva caiguda (amb paracaigudes), s'hi ha d'afegir una sobre-pressió que pot arribar als tres megapascals (3MPa -> 430PSI). Aquesta pressió combinada amb una temperatura de 2500ºC a 3000ºC genera una ona explosiva que es mou a més de 3Km/s generant el buit per allà on passa. Això fa que la seva acció sobre zones tancades (bunkers o tunels) sigui òptima al generar-hi una implosió.

"·Un huracà de força 5 (el màxim imaginable) produeix vents de 70m/s, aquesta bomba mou l'aire a 3000m/s.
·La pressió de l'aigua que circula pels tubs de casa nostra és d'uns 3PSI la sobre-pressió de la bomba genera 430PSI"


El més curiós és veure com es pot vendre una arma. Citaré només alguns punts que es destaquen d'aquesta bomba en concret:

A favor de la bomba:

-No representa cap perill mediambiental (al no ser radioactiva ni generar contaminació química)
-Creada amb nanotecnologia.
-Requereix menys precisió pel que abarata costs de producció.
-No viola cap tractat armamentístic signat per Rússia.
-No suposa la sortida d'una nova cursa armamentística.

Doncs bé, si aquests son els punts a favor, algú em podria explicar els que hi ha en contra? El "millor de tots" és el de que s'abarateix la seva fabricació al no necessitar tanta precisió. Aquesta imprecisió a ells els deu semblar ideal perquè tenen 20 cops més marge d'error que els americans, ara aquest marge és tant vàlid pels militars com pels civils. Passem de les bombes selectives a les globals. D'un període de desaparició de la URSS al naixement d'una nova guerra freda?

I ara a nivell periodístic, és curiós veure com s'assemblen dues notícies en dos mitjans diferents. Els mitjans de comunicació reben els teletips (notes de premsa) i hi dediquen més o menys temps depenent de "la importància" o "la urgència per publicar" de cada notícia, un senyal clar és quan trobes notícies tant similars en mitjans tant dispars.

Els dos articles més semblants són:

La vanguardia.
El País.

Però també son molt similars:

El mundo.
El pediódico.
20 minutos.


P.D. No us perdeu aquest vídeo, realment espectacular del funcionament d'una bomba termbobàrica. Després de veure'l plantegeu-vos, si és capaç de fer això amb uns grams de combustible, què no farà amb 7 tones?

P.D.2. El nom d'aquesta bomba és "El pare de totes les bombes" com a resposta a "La mare de totes les bombes" dels Estats Units (semblen nens petits).

3 comentaris:

El meu jo-persona s'esgarrifa amb aquesta classe d'estudis i iniciatives de l'estil: "Vamos a matar más i mejor por menos precio".

Pel contrari el meu jo-científic estaria encantat de comprendre millor el funcionament dels explosius i es meravella amb l'enginy dels científics que han dissenyat un explosiu tan eficient.

Carlos Luna ha dit...
dissabte, d’octubre 20, 2007  

Déu meu... És esgarrifós! :S

Carol ha dit...
dilluns, d’octubre 22, 2007  

Realment el món de les bombes és espectacular técnicament. Pero crec que mai compensarà tot el rerafons..

Insisteixo en l'espectacularitat dels arguments que poden fer servir per justificar segons què...

Goshi ha dit...
dimarts, d’octubre 23, 2007  

Publica un comentari a l'entrada