El nou canon digital, el que ens faltava!

23.12.07

Com molts sabreu, el nou canon digital ja s'ha aprovat definitivament però fem-ne un resum...

Fins ara

Entesa Catalana pel Progrés, gràcies als vots del Partit Popular, aconsegueix dur al senat una esmena per acabar amb el canon digital. De seguida, la diputada popular Beatriz Rodriguez va afirmar que la votació del PP havia estat un error i que el corregirien al votar al senat. A Libertad Digital, José Seguí, diputat popular, afirma que no es va tractar d'un error. La votació final la guanya el PSOE amb l'ajuda de Convergència i Unió i Izquierda Unida. Mariano Rajoy fa gala del seu no a tot i comença la campanya electoral afirmant que si guanya les eleccions canviarà aquesta decisió. La SGAE pren nota de les paraules del dirigent del Partit Popular.

Però a tot això, els que acabem rebent sempre som nosaltres amb uns pactes entre partits d'esquerra que van de la ma a cegues i partits que pacten amb qui sigui per tal d'estar del costat dels guanyadors. Entre tant, uns aprofiten la batussa per guanyar vots i els altres diuen que ja ho revisaran d'aquí a dos anys..

Però en què ens afecta aquest "nou canon"?

Fins ara es gravaven els CD's, DVD's, cintes.. A partir d'ara, no només aquests suports digitals estaran a la llista de la SGAE i altres associacions minoritàries sinó que a partir d'ara també s'hi inclouran els reproductors d'MP3, els discs durs USB, els pendrive's, les targetes de memòria i fins i tot els telèfons mòbils capaços de reproduir MP3 (és a dir, TOTS?)

També es revisa el concepte de còpia privada que fins ara permetia l'utilització dels P2P. Fins ara no era delicte tenir una còpia d'un CD sempre i quan vingués d'un CD original (sense més). A partir d'ara aquest intercanvi només es podrà realitzar a través d'una persona física i no d'un mitjà informàtic (com son els programes d'intercanvi P2P).

A partir d'ara, segons dades de la plataforma Todos contra el canon, la compra d'un disc dur extern USB pot significar un augment del 23% o fins prop del 30% pot pujar la compra d'una tarja de memòria per a la teva càmera de fotos.

I nosaltres què hi podem fer?

Recordant el cas del noi que va reclamar el preu del Windows que duia el portàtil que s'havia comprat, demostrant que ell no en feia us i que de fet havia formatejat el disc dur per muntar-hi un Linux, podríem reclamar la part del canon de les nostres targetes de memòria? Evidentment ningú no ho farà perquè resultaria més car el judici que el reembors, però us imagineu que milers d'usuaris portessin a judici l'SGAE o altres entitats pel canon pagat i no utilitzat? Algú té la carrera de dret i vol ser el primer? La meva empresa compta amb unes quantes impressores multifunció (entre elles la funció d'escaner també gravada amb aquest canon), evidentment no ens dediquem a escanejar llibres o diaris, ens tornarien els calers? els meus CD's dedicats a Linux servirien contra el canon? Qui fa servir la seva càmera de fotos per piratejar... llibres?? música?? ??

4 comentaris:

Es que és AL·LUCINANT. Aquestes dades que has penjat et deixen flipat, i això de les targetes de memòria també és del tot incoherent...

Llàstima que ningú no farà això dels judicis, perquè no som tant revolucionaris, però tan de bo passi alguna cosa, i puguem fer alguna cosa que estigui al nostre abast i no sigui tan cara (i segurament inútil) com un judici. Això sí, no podria mostrar els meus CD's, perquè pocs d'ells estan dedicats al Linux, o a coses no il·legals... :S Jo dec ser la típica lladre d'idees i del dur esforç, no?

Carol ha dit...
dijous, de desembre 27, 2007  

Em sembla molt fort que amb la quantitat de coses i informació que dónes en aquest post ningú t'hagi comentat res... Només les meves tonteries.

Igualment, continuo flipant amb el post, i és molt útil saber certes coses.

Carol ha dit...
dilluns, de gener 07, 2008  

Sóc creador,autor e interpret, porto vint-i-pico anys gaudint de la cultura i mal vivint econòmicament.Les societats que gestionen els drets d'autor es beneficien de bona part d'aquest canon,pagan els seus impostos,els seus sous, els lloguers de les seves ampul·loses seus, les seves dietes i si no fos pel senyor que ve als camerinos o al sopar a emprenyar al cantautor amb els seus formularis per a que li faci la seva feina,no els he vist treballar mai,d'això ja en fa uns anys.
Vist el que recauden i vist el que arriva als autors fa molt temps que els vaig enviar a pastar fang...Sort tenim de la llei de propietat intel·lectual i dels bons advocats.

dimarts, de gener 08, 2008  

Capgros/sa dedueixo,

Primer de tot agrair-te que passis per aquí. I sobretot agrair-te el teu punt de vista des de la banda dels autors.

Evidentment, d'aquest negoci només en treuen profit uns quants. Trobo totalment lícit que cadascú intenti guanyar-se la vida com pugui però em rebenta que ho facin a costa meva.

Entenc que els canons no serveixen per beneficiar als autors, com hauria de ser i suposo que per això mateix el tema fa més mal a tothom.

Goshi ha dit...
dimarts, de gener 08, 2008  

Publica un comentari a l'entrada